Olie & Azijn & Mosterd

olijfolie uit Lesbos:

 

zolang de voorraad strekt!

Beste is om olijfolie altijd koud te gebruiken! vanwege de voedingsmiddelen die er in zitten en de smaak te behouden,  maar kan ook warm gebruikt worden .

 

 

 

 licht verteerbaar de olijfolie  van Lesbos
De teelt van onze vrienden gebeurt geheel ecologisch: er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en de gaarden worden niet geploegd, zodat kruiden, grassen en andere planten de grond op een natuurlijke manier kunnen verrijken. Verder oogsten Erika en Leftéris à la minute: de bomen worden één voor één aangepakt om de allerbeste kwaliteit te garanderen. Eerst leggen ze grote netten om een boom, dan slaan ze met stokken tegen de takken en vervolgens gaan de versgevallen olijven in een zak die nog dezelfde dag naar de olijfpers in Polichnítos wordt gebracht. ‘s Morgens aan de boom, ‘s avonds op tafel! Resultaat: een heerlijke, licht verteerbare olie, grassig en iets peperig van smaak, en met een zeer lage zuurgraad.
Bekijk hier een filmpje over de oogst van vorig jaar.

Info over olijfolie:

Olijfolie bestaat in verschillende kwaliteiten:

Extra Vierge Olijfolie: Dit is de olie van de eerste persing, is van de hoogste kwaliteit die je maar kunt bedenken. De zuurtegraad mag niet hoger zijn dan 1% en moet een perfecte aroma, een perfecte smaak en natuurlijk een perfecte kleur hebben. Deze soort olie is zeer geschikt om koud te gebruiken bij bijvoorbeeld de bereiding van een salade.

Vierge Olijfolie: Dit is olie van mindere kwaliteit dan de extra vierge olie, door de iets hogere zuurtegraad tot maximaal 2%. Voor de rest moeten smaak, kleur en aroma wel perfect zijn. Deze olie is vaak wat goedkoper, en leent zich prima om in te bakken.

Geraffineerde olijfolie: Dit is de minst goede vorm van olijfolie. Zeer goedkoop, maar ook beduidend minder van kwaliteit. De geraffineerde olie is vaak een mengvorm met extra vierge olie, maar natuurlijk niet al te veel.

Warme bereiding in de keuken

Niet iedere olijfolie kun je gebruiken voor de warme bereiding in de keuken. Olijfolie is bijvoorbeeld een olie die rijk is aan omega-3 vetzuren. Het zijn deze vetzuren die een transformatie ondergaan als ze verhit worden. Zelfs een kleine temperatuurstijging kan al funest zijn voor de kwaliteit.

Natuurlijk kun je de olie dan nog wel gebruiken, maar alle voordelen voor de gezondheid zijn dan inmiddels verdwenen. In extreme gevallen kunnen er toxische stoffen vrijkomen. De mindere kwaliteit olijfolie, dus de vierge-kwaliteit, kun je beter gebruiken in de warme keuken.

Rijstolie Suriny:

0,5L =€4

Navullen kan!

U kan bij ons een  lege fles van 0,50L aankopen aan 0,50cent

100% plantaardige olie geraffineerd uit Biogeteelde THAI JASMIN RIJST.

Culinair hogstaand en bovendien bekroond door het ITQI

Zonder bewaarmiddelen,lange bewaartijd ,zonder kunstmeststof en vrij van pesticiden,gecontroleerd door Zwitserse vitamine instituut HACCP,is GGO vrij.

Een bron aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen (is een element dat in de voeding van een organisme aanwezig moet zijn voor een goede groei en functie). Ook zijn er 3 antioxidanten aanwezig die een positieve invloed hebben op ons lichaam; Tocotrienol, Oryzanol en Tocopherol. Bv Oryzanol vind je alleen terug in rijstolie en is een  antioxidant dat helpt de vrije radicalen te bestrijden. 

 Suriny rijstolie kan je probleemloos verhitten tot 245 C° zonder dat deze zijn gezonde eigenschappen verliest. Bv voor olijfolie is dat 125C°

 Suriny rijstolie zal er ook voor zorgen dat LDL (één van de oorzaken van aderverkalking enz.) gaat verlagen in je cholesterol en de HDL (afvoer cholesterol naar de lever) gelijk blijft.

 Suriny rijstolie bevat ook koolhydraten, essentiële aminozuren en proteïnen die je lichaam helpen bij herstel van de spieren en hun groei.

 De balans van essentiële vetzuren ligt bij Suriny rijstolie in een ideale verhouding. Een vb; van goede balans is ongeveer 37% enkelvoudig onverzadigde vetten en 33% meervoudig onverzadigde vetten. Transvetten ga je niet vinden in rijstolie. Transvet komt vooral voor in producten afkomstig van herkauwers, melk, vlees harde margarines en producten waar bak en braadvetten worden gebruikt voor de fabricatie ervan. Transvet is zelfs nog ongezonder voor het lichaam dan verzadigde vetten.

 WAARVOOR KAN IK SURINY RIJSTOLIE GEBRUIKEN?

• Frituren: gefrituurd eten behoud een aangename smaak, goede stabiliteit en frituren zonder hydrogenering (omzetting van een onverzadigde naar verzadigde binding) en vrij van transvetzuren.

 • Roerbakken: geen overweldigende smaak, maar een zachte nootachtige smaak dat de natuurlijke smaken van je ingrediënten behoud. Een zeer grote weerstand tegen roken bij het bakken onder hoge temperaturen.

 • Dressings: zeer lichte smaak, ideaal om te verwerken in dressings met waarvan de olie niet mag doorsmaken maar waar vooral fijn smakende ingrediënten de hoofdrol spelen. Rijstolie emulgeert ook makkelijk zodat je geen afscheiding van olie en andere ingrediënten krijgt.

 • Bakkerij en desserten: Omdat rijstolie een zeer lichte smaak heeft is deze ook geschikt voor al je bakrecepten voor koekjes, cakes, taarten enz. Ideaal om je bakvormen en platen mee in te smeren zodat je desserten of gebak makkelijk los komt van de plaat of uit de vorm en toch de volle smaak te behouden van je  je recepten.

• Suriny rijstolie is ook zeer geschikt voor het maken van je eigen cosmetica, zalfjes, zeep en dergelijke. In Japan gebruiken ze dit al zeer lang en daar beweren ze dat rijstolie de veroudering van de huid helpt tegen te gaan en deze jong en stralend te maken.

 •  In de dieren wereld gebruiken ze deze olie om de huid zacht en glanzend te houden en bij sportpaarden om hun te helpen op gewicht te blijven.

 • Als massageolie omdat het goed wordt geabsorbeerd door de huid en om huidirritaties zoals eczeem, psoriasis, rosacea te verzachten. Ook zal rijstolie de productie van collageen stimuleren.

 

 

 

 

 • €4,95

 • €7

 • 250ml = €5
  (wordt niet hervuld)
  0,5L fles zelf meebrengen om na te vullen €9,50
  Of u kan een fles van 0,5L bij ons kopen voor 0,50cent en die steeds meebrengen om te vullen
  1L fles zelf meebrengen
  €19

 • 180gram = €3,25

 • 0,5L = €4
  Navullen mogelijk in fles van 0,5L .